Nägu Juuksed Keha ja toitumine Ilusoovitus
Kollektsioon Stiilivihjed Staari stiil Disain Pildigaleriid
Foorum Kosmopoliitne Fitness Suhted Sotsiaalia
Arvustused Persoon Mitmesugust Maru köögis
Kätlin Mariann Keilit

Nõgesehea risoto

Saada sõbrale Prindi Teade toimetajale

Maru
27.04.2009
Foto: Siim Vahur

Sulatasin potis tüki võid ning niristasin õrnrohelist oliiviõli sekka. Hakkisin pisikese kuldsekoorelise sibula peenikesteks tükkideks ning valasin sulavõisse. Keerutasin sibulatükke, kuni nad muutusid klaasjaks. Kuna tegu oli meil veidi hilise õhtusöögiga, jagus sellest kogusest parajalt kahele, ent lõunaks oleks ehk üks amps kummalegi juurde kulunud.
 
Seejärel mõõtsin ümarad riisiterad potti ning segasin mõned minutid koos klaasjate sibulatega. Samal ajal pesin noored nõgesetipud, mis päeval sipelgapesa juurest korjasin. Nii kurjad nõgesed olid, et sain läbi maasikamustriliste aiakinnaste „hammustada“ ning nüüd klaviatuuri sõrmitsedes surisevad sõrmeotsad tublisti.

Pesin ning tõstsin nõgesed kuumakindlasse kaussi. Lasin kannus vee keema ning valasin nõgestele. Segasin hetke ja nõrutasin. Keevkuumas vees olid nõgesed ehk 20 sekundit. Rohkem ei pidanud ma vajalikuks hoida, sest kuuma saavad nad veel pärast potiski. Praegune kuumadušš oli peamiselt nende relvituks tegemiseks ning kergemaks töötlemiseks. Nõrutatud nõgesed tõstsin kõrgeservalisse anumasse ning mõõtsin sekka veidi keevkuuma vett ja suristasin sauseguriga püreeks.
 
Vahepeal oli riisil õlist ja võist küllalt saanud ning valasin keevkuuma lahjat puljongit peale. Just nii palju, et riis sai kaetud ning veidi veel. Segasin, segasin, segasin ning kui riis oli puljongi ära joonud, valasin järgmiseks joogiks valget veini. Segasin veel.

Kui riis oli peaaegu pehme, ent mitte veel al dente, valasin potti püreestatud nõgesed. Vahepeal ja vastavalt riisi janule lisasin veel vedelikku. Keerasin tule madalamaks ning jätkasin segamist. Samal ajal riivisid köögihaldjad Parmesani peeneks ning kui kõik oli pea valmis, segasin heleda juustupuru risottole. Viimasena sulatasin sekka lopsaka lusikatäie pehmet kitsejuustu. Koheselt tõstsin portsu suure lusikaga taldrikule ning kõrvale võtsin klaasi jahedat valget veini. Kes veini ei armasta, see valagu mahedat õunamahla, mis samuti klaarilt nõgesega passib. Kui oleks veel mahti olnud ning kõht poleks korisenud, oleksin ka ühe kooreta muna peale keetnud ning lasknud kuldkollasel munarebul rohelisele risottole valguda.
 
Tunnen, kuidas minu talvenukker organism sai tänase roaga tugeva turgutusvopsu ning et homme tuleb taldrikule seada võilille värsked, ent kibedad lehed. Ülehomme karulauk ja naadisupp. Viimased on praegu just imearmsad ja pisikesed. Korjamise vaev vaid!

Umbrohurikast kevadet soovides
Teie moekokk Maru

Nõgesehea risotto:
parasjagu noori nõgeseid
1,5 dl keevkuuma vett
40 g võid
törts oliiviõli
pisike valge sibul
1,5 dl risottoriisi
4 dl lahjat puljongit
2 dl valget veini
maitse järgi soola ja pipart
~2 dl peenelt riivitud Parmesani
~150 g pehmet kitsejuustu

|
Teade toimetajale
Vestle foorumis
Populaarseimad vestlusteemad
Useful tips (0)

Uudishimulik
Femme uudiskiri

Julge ja omanäoline käsitlus inimkonna hävinemisest on põlu alla sattunud – juba kuus riiki on filmi näitamise keelanud.
Cherry.ee - magusad pakkumised
Suhtun kiirmoe kettidesse:
Positiivselt, sest saab soodsa hinnaga moodsaid riideid
Negatiivselt, sest nende kvaliteet jätab soovida
Neutraalselt ja ostan, kui leian sobiva toote
Mis see kiirmood on
femme.ee kasutajatingimused registreeru kasutajaks uudiskiri reklaam koostööpartnerid kasutusõigus
© femme.ee