Nägu Juuksed Keha ja toitumine Ilusoovitus
Kollektsioon Stiilivihjed Staari stiil Disain Pildigaleriid
Foorum Kosmopoliitne Fitness Suhted Sotsiaalia
Arvustused Persoon Mitmesugust Maru köögis
Kätlin Mariann Keilit

Mees, kes teab veini saladust

Saada sõbrale Prindi Teade toimetajale

Kelly Kipper
28.10.2012
Foto: Piia Kauts

Tulles korra tagasi rattasõidu juurde, siis milline on Sinu suhe jalgrattaga täna?
Nüüdseks on see lõppenud. Olin praktiliselt 30 aastat kohtunik ja käisin väga paljudel võistlustel. Sellest piisas. Olen nii olümpiamängudel kui MMidel käinud. Itaalia on risti-põiki läbi sõidetud. Miskit suurt ei jäänud õnneks kripeldama.

Aga kas pühapäeval ikka rattaga sõidad?
Vahel harva. Tänavu peab tunnistama, et sõite on väga väheseks jäänud. Tööd on palju olnud ja oma laiskus muidugi ka.

Oled Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni asutaja, esimene president ning tänane auliige. Millega ESA tegeleb?
Kui on olemas restoran, toidud ja vein, on tarvis ka inimesi, kes oskavad need ilusasti kokku panna, et pakkuda kliendile head emotsiooni. Kui lähete restorani ja tellite süüa, tahate ju, et see oleks üks ilus sündmus, mida oleks hea mäletada. Selle loomiseks on aga tarvis inimesi. Kui restoranil on olemas sommeljee, antakse talle piirid ja mänguruum ette, tema aga vastutab, et veinikaart ja menüü läheks kokku.

ESA koondab ja ühendab inimesi, kes on vastava valdkonna professionaalid. Sügisel sai organisatsiooni loomisest 12 aastat. Kui me selle väikese grupiga asutasime, oli esimene küsimus koolitus. Eestis ei ole n-ö sünnist saadik veinikultuuri. Inimestele, kes teeninduses töötavad, on neid teadmisi aga vaja. Nii et väga tähtis osa meie tegevusest hõlmab sommeljeede koolitust.

Kui kaua võtab aega, et sommeljeeks saada?
Sommeljeede kool on väga aktiivne. Lõpetajate arv ületab juba kolmesaja piiri.

Koolitus ise on kolmeaastane. Esimene aste on baaskoolitus, kus saad selgeks põhimõtted, teine on juunior-sommeljee ja kolmas sommeljee. Väga palju tuleb iseseisvat tööd teha, kuna programm läheb järjest keerukamaks. Juunior-sommeljee ja sommeljee kursus algab sügisel ning lõpeb kevadel. Toimuvad eksamid ja katsed. Väga palju määrab inimese enda huvi. Mõni saab kolme aastaga väga heaks, teine ei saagi, kui ei viitsi teemaga tegeleda.

Kui palju kasutavad Eesti restoranid sommeljeede abi?
Tasemel restoranid kasutavad päris palju.

Mis põhimõtetel koostatakse restorani veinikaart?
Korraliku veinikaardi aluseks on menüü. Ilma peakoka ja sommeljee koostööta ei sünni korralikku veinikaarti. Vastavalt menüüle hakkame otsima, milline vein millise toidu juurde sobib. Püüame leida erinevaid maitseid ja miks mitte ka erinevaid piirkondi. Muidugi tuleb silmas pidada ka rahakotti. Kui veinikaart on pikem, saab ühe toidu jaoks valida kolm erinevas hinnakategoorias pakkumist – taskukohasem, keskmine ja kallim.

Enne söömist juuakse tihti aperitiivset veini. Aperitiivsed joogid on sageli päris happelised, hape aga paneb suu vesistama, mis omakorda annab signaali kõhtu ja söögiisu kasvab. Armastan oma õpilastele rääkida, et see on restoranipidaja nipp. Teisisõnu: kui alguses mõtlesid, et nii väga süüa ei tahagi, aga oled klaasi pakutud veini või vahuveini ära joonud, tuleb kõhult signaal, et võiks ikka rohkem tellida.

Kui me räägime olukorrast, kus on palju söödud-joodud, peaks olema ka digestiiv, mis aitab seedimist korrastada. Siinkohal on hea mainida n-ö Prantsuse paradoksi: eriti just ameeriklased imestavad, et prantslased söövad palju, aga polegi paksud. Lugu on selles, et vein on käärinud produkt, mida võid toidu vahele juua, kuna see aitab seedimisele kaasa. Sa tunned end hästi ja ka rasvakihi tekkimist pole näha.

Muuseas, näiteks Saksamaal ja ka mujal riikides antakse välja auhinda parima toidu ja joogi kooskõlaga restoranile. Asja tuum ei peitu selles, et ühes restoranis on fantastilised aastakäigud ja väga kallid veinid, vaid veinikaardi ja menüü sobivuses. Eestis on veel sageli nii, et menüüd on erinevates restoranides erinevad, aga veinivalik sama. Tegelikult ei tohiks klienti alahinnata. Inimesed on tänapäeval palju reisinud, maailmas käinud ning teavad, mida tahta.

Tean, et panid hiljuti kokku Reval Café uue veinikaardi. Milline see tuli?
Ma usun, et see on päris võimalusterohke. Tutvusime Reval Café menüüga ning leidsime toitude juurde sobilikud veinid. Pidasime silmas ka hinnaskaalat, et veini ja toidu hinnad ei läheks tasakaalust välja. Väga oluline on ka valikuvõimalus: veinikaardis leidub Itaalia, Prantsusmaa ja Austria veine. Kui erinevad piirkonnad ja maitsed kokku panna, usun, et tänane Revali veinikaart peaks nii veini- kui toiduhuvilisi rahuldama.

Millisele veinile Sa ise vastu ei suuda panna?
Ma ei suuda vastu panna hüvale Burgundia veinile Pinot Noirile, mis on ilusasti küpsenud. See on vein, mis pole nii tugeva pargiga, aga selles on olemas aroomi- ja maitsenüansid, mida kahekõnes veiniga saad rahulikult otsida ja nautida. Kui oled korra head veini proovida saanud, tead ka edaspidi, mida saada tahad.

Kuidas sai alguse Rotermanni Veinituba?
Pöördepunkt oli aasta 1997, mil käisin sügisel Bordeaux’s ja Burgundias veinireisil, kus tutvusin sügavamalt veinimaailmaga. Kuna mul oli sõpru, kes olid veinidest huvitatud, tekkiski idee, et miks ma ei võiks neid ise Eestisse tooma hakata. Firmaga alustasin aastal 1998. Kui Euroopa Liiduga liitusime, läksid kõik regulatsioonid lihtsamaks ja väikesel firmal oli lihtsam turule tulla. 2004 muutusin aktiivsemaks, veinide valik läks suuremaks, aga mul ei olnud väljundit. Enamus meie vinoteeke on keldris, aga ma ei tahtnud maa alla minna. Otsisin mõnusat kohta, kuhu päevavalgus sisse paistaks.

Kui Rotermanni kvartalit renoveerima hakati, käisin siin ringi vaatamas. Kõik oli väga ilus ja mulle meeldis. Kui see ruum, kus me täna oleme, tühjaks jäi, pakuti, et kas ma ei tahaks siia tulla. Alguses veidi pelgasin, aga otsustasin ikka proovida. Mõeldud - tehtud!

Kuna minu abilised Kristel ja Diana on mõlemad sommeljeed, oskavad nad kliendile õigeid küsimusi esitada ning soovitada, mis millega sobib. Kuulame, mis inimesele meeldib - kas Prantsuse, Itaalia või Austria vein -, seejärel räägime hinnast. Meie eesmärk on, et klient saaks veini, mis toiduga sobiks. Töötame selle nimel, et inimene saaks hea emotsiooni.

Lisaks müügile viime siin läbi ka koolitusi. Tellisime veinikeldrile vastava mööbli. Meil pole siin selliseid mõnusaid tugitoole, kus istuda, jalg üle põlve, vaid on puidust mööbel – see hoiab erksana! Kui korraldame koolitusi, võtame 5-6 veini ja otsime juurde õiged suupisted, et saaks selgeks, mis millega sobib.

Mis Sulle oma töö juures enim meeldib?
Suhtlemine. Kuna ma ise olen veinidest vaimustatud ja need pakuvad mulle huvi, siis on mul suur rõõm oma emotsiooni ka teistele edasi anda.

|
Teade toimetajale
Vestle foorumis
Populaarseimad vestlusteemad


Uudishimulik
Femme uudiskiri

Julge ja omanäoline käsitlus inimkonna hävinemisest on põlu alla sattunud – juba kuus riiki on filmi näitamise keelanud.
Cherry.ee - magusad pakkumised
Suhtun kiirmoe kettidesse:
Positiivselt, sest saab soodsa hinnaga moodsaid riideid
Negatiivselt, sest nende kvaliteet jätab soovida
Neutraalselt ja ostan, kui leian sobiva toote
Mis see kiirmood on
femme.ee kasutajatingimused registreeru kasutajaks uudiskiri reklaam koostööpartnerid kasutusõigus
© femme.ee